MOŽEMO LI SE UGOJITI OD AJVARA I TURŠIJE

Nemoguće je zamisliti jesen bez ajvara i zimnice, ali mnogi se pitaju da li će ih uživanje u ovim jesenjim namirnicama koštati neželjenih kilograma?

Imamo dobre vesti za vas koji se to pitate – ove namirrnice gotovo da nemaju kalorija.

Ono na šta trebamo obratiti pažnju pri pravljenju zimnice je da pazimo na količinu ulja i soli koja se dodaje u zimnicu.

Ajvar nema puno kalorija. On nema ni neke nutritivne vrednosti, jer se pravi od pečene ili barene paprike, koja se zatim prži, pa u tim procesima paprika izgubi svu svoju vrednost. 

Turšija je standardna zimska hrana kod nas. Spremanje turšije, odnosno ukiseljavanje (fermentisanje) povrća ima dugu tradiciju i predstavlja jedan od najboljih, najjednostavnijih i najefikasnijih načina da do dolaska proleća sačuvamo svežinu povrća i obezbedimo unos nutritivno bogatih namirnica.

Kiseli kupus je izuzetno bogat i potreban organizmu u zimskim danima. Veće količine C vitamina, probiotičke kulture koje se prirodno stvaraju u kupusu prilikom feremntacije su odlična obrana organizma u zimskim danima. Uz jogurte i kefire koji su izvor probiotika, kupus je odličan izvor prirodnih probiotika.

Međutim, nije svejedno kako ćete ih konzumirati, odnosno ne treba preterivati kada su u pitanju količine.

To što nema mnogo kalorija, ipak ne znači da treba da jedemo neograničeno.  

Jedna šolja seckanog kiselog povrća na dan ili dve supene kasike ajvara - toliko se preporučuje. 

 

NUTRITIVNE VREDNOSTI NA 100g

TURŠIJA 130 kcal

0.4g proteina, 35.1g ugljenih hidrata, 0.5g masti

KISELI KRASTAVAC 18 kcal

0.6g proteina, 3.8g ugljenih hidrata, 0.1g masti

KISELI KUPUS 19 kcal

0.9g proteina, 4.3g ugljenih hidrata, 0.5g masti

AJVAR 99 kcal

1.5g proteina, 13g ugljenih hidrata, 5.3g masti